KIŞIN RENKLERİ SIKLEMAN
Primulaceae familyasından olan sıklamen çiçeklerinin halk arasındaki adı tavşan kulağıdır. Doğal yaşam alanları orman açıklıkları ve kayalık alanlardır. Ticareti yapıldığı için doğal yaşam alanlarındaki nesli tehlikededir. 23 ana türü olan sıklamen çiçeği melezleştirilerek yüzlerce hibrit ve kültivarı oluşturulmuştur.
Soğuk havayı seven bitki olduğu için bahçe ve balkonlarımızda yetiştirebiliriz. Ev içinde sıklamen çiçeği iyi bir gelişim gösteremez kısa zamanda ölür. Yumrulu bitki olan sıklamenin en belirgin özelliği kalp ya da böbrek şeklindeki yapraklarıdır. Kış aylarında bahçemizi renklendiren çiçekleri beş parçalıdır. Çiçek renkleri beyaz, pembe, koyu pembe, mor, kırmızı renkte olup oldukça gösterişlidir.
GELİŞİMİ: Çok yıllık olan sıklamen çiçeklerinin boyu 5-20 cm civarındadır. -4 derece soğuya kadar dayanabilir. Daha soğuk havalarda bitkiyi soğuktan korumanız gerekir. Sıklamen çiçeği yumruludur. Yumruların büyüklüğü türe ve yaşa göre değişir. Toprak altındaki yumrulardan yapraklar çıkarak öbekler oluşturur. Bu yaprakların arasından uzun saplı çiçekler uzanır. Döllenme ve meyve oluşumu başladıktan sonra sapları kıvrılıp eğilir ve toprağa ulaşır. Böylece toprakla karışan tohumlar çimlenir ve yeni bitkiler oluşur. Havaların ısındığı dönem dinlenme dönemidir. Yaşamsal tüm faaliyetleri durur. Havanın soğumaya başlaması ile tekrar filizlenir. Dinlenme döneminde saksısı ile birlikte serin, kuru, karanlık bir yerde dinlenmeye alınmalıdır.
ÇİÇEKLENME : Sonbahardan ilkbahara kadar çiçeklenir. Çiçeklenme için 12-15 derece sıcaklığa ihtiyaç duyarlar. Çiçekler solduktan sonra çiçeklerin kesilmesi gerekir. Çiçek açtığı dönemde ayda 2 kere sıvı gübre verilmesi gerekir.
SIKLAMEN ÇİÇEKLERİ’NİN İSTEK VE BAKIMI
IŞIK: Kesintisiz havadar ortamları severler. Işık sever ancak direk güneş ışığından hoşlanmaz.
TOPRAK İSTEĞİ: Humuslu ve kireçsiz toprakları sever. Drenajı iyi olmalıdır. Uygun bir toprak hazırlamak için yaprak çürüntüsü, yanmış çiftlik gübresi, kaba dişli kum toprağına karıştırılmalıdır.
SULAMA: Özellikle çiçek açtığı dönemde suyu sever. Kışın toprağı tamamen ıslanacak şekilde haftada 1 gün su verilir. Eğer çiçeğiniz saksı içinde ise dinlenmiş su verilmeli saksı dibine biriken su boşaltılmalıdır. Sulama aynı ölçü kabı ile yapılmalıdır. Sulama yaparken yaprak ve çiçeklerini ıslatmamak gerekir.
ÇOĞALTMA: Sıklamen için en sağlıklı üretim şekli tohum ekimidir. Tohumlar ağustos sonu eylül başında (İstanbul için) humuslu ve geçirgenliği olan toprağa aralıklı olarak 4-5 cm derinlikte hafifçe bastırılır. Üzerine su püskürtülerek toprak nemlendirilir. Serin yerde bekletilmesi gerekmektedir. Çimlendikten sonra sabah ve akşam güneşi alan yerde bekletin. Ancak sıcaklık 20 dereceyi geçmemeli.
Yumru ile üretim ise zor ve risklidir. Diğer bir yöntem ise bitkilerin köklerinden ayırma yöntemidir. Bitkinin köklerinden çıkarak yukarıya doğru uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturduğu için bu yeni bitkileri alıp saksıya dikebilirsiniz. Filizler oynamamalı ki kök salabilsin.