Madagaskar’a özgü bir bitki olan Areka, Arecaceae (Palmiye) familyasındandır. Kendini çoğaltma özelliği vardır. Yaprak sapları doğrudan gövdeden çıkar. Yaprakları şerit biçiminde ve yaprak sapının ucunda yelpaze şeklinde dağılım gösterir. Son derece zarif yaprakları olan Areka, herdemyeşil (her daim yeşil) bir bitki olduğu için ev ve ofislerimizin vazgeçilmez bitkisidir. Ancak geniş alanlar ister. Bulunduğu ortamda herhangi bir cisim veya bitki ile temas etmemesi gerekir. Aksi halde büyümesi durur. Yaşadığı ortamın havasını temizleme özelliği (karbondioksit ve toksinleri yok ediyor.) nedeniyle ev ve ofislerimizde estetik kullanım dışında sağlık açısından da tercih sebebidir. Evinizde yatak odasında Areka bitkisine yer açabilirsiniz.
ARECA
AREKA BİTKİSİNİN İSTEK VE BAKIMI
IŞIK: Her salon bitkisi gibi direkt güneş ışığını istemez. Ancak aydınlık ortamları sever. Farklı ışık kaynaklarından da yararlanır. Büyüme hızı ışığa bağlı olduğu için bitkinin evinizde ya da ofisinizdeki konumu önem taşır. Cama yakın noktalar uygundur. Yaprakları ışığa doğru gelişim gösterdiği için saksının yönünü değiştirerek tüm yaprakların ışıktan yararlanması sağlanır. Kışın ise güneş ışığından yararlanması bitki için yeterlidir ancak yazın yaprakları yanar. Areka bitkisi yetiştirmek için ideal oda sıcaklığı 18-22 derecedir. Oda sıcaklığı 7 derecenin altına düşmemelidir. Nemli ortamları sever. Çok kuru hava yaprak uçlarının kurumasına sebep olur. Özellikle kışın kalorifer peteklerinin havayı kurutması Areka için sorundur.
TOPRAK İSTEĞİ: Mineral bakımından zengin toprakları tercih eder. Toprağın pH seviyesi 6,5-7,5 arasında değişebilir. Hazır poşet toprakların içine mutlaka humuslu toprak karıştırmak ve geçirgenliği sağlamak için biraz ponza veya dere mili ilave etmek gerekir.
SULAMA: Toprağı kontrol ederek su verilmesi uygundur. Yazın daha fazla sulamaya ihtiyaç duyar. Oda sıcaklığında dinlenmiş su ile aynı gün ve zamanda sulanmalıdır. Klorlu suya karşı hassastır. Yaz aylarında yapraklarına su püskürtülerek nem dengesi sağlanması gerekir. Saksı dibinde biriken su boşaltılarak kökleri korunmuş olur.
SAKSI DEĞİŞİMİ: Gerekmedikçe saksı değişimi yapılmaz. Her sene saksıya bir miktar toprak eklenir. Kökler yumak oluşturduğunda değişim yapabilirsiniz. Saksı değişimi yapılacaksa mevcut saksınızdan bir boy büyük saksı seçmek gerekir.
GÜBRELEME: İlkbahardan yaz sonuna kadar 2-3 haftalık aralıklarla sıvı gübre verilir. Besin eksiklikleri tepeden yaprakların sararması ile kendini gösterir.
ÇOĞALTMA: Birden fazla kök varsa bunlar ayrılarak suda bekletilir. Köklenme gerçekleştikten sonra uygun boyda saksıya dikilir.
HASTALIKLAR ve SORUNLAR: Mantar hastalıkları Areka’nın yapraklarında sarı veya kahverengi şeklinde kendini gösterir. Yetersiz hava değişimi, yaprak yoğunluğu ve yanlış sulamadan kaynaklanır. Yapraklara Fungisit püskürtülmesi gerekir. Areka bitkisini mantar hastalığından korumak için sulama konusuna dikkat etmek gerekir.
Ölçek ve örümcek akarı da Areka’da göreceğimiz zararlılardandır. Ölçekler yaprakların alt kısmında görülür. Gövdeleri 1-2 mm çapında düz, oval bir kalkanla kaplıdır. Çözüm olarak böcekleri eğer az bir yaprakta gözlemlenirse böcek barındıran yaprakları kesilmelidir. Bitkinin birçok yaprağında mevcutsa fırça yardımıyla böcekleri çıkarıp alkole batırılmış pamuklu çubukla yaprak silinmelidir.
Örümcek akarlar kuru havada görülür. Akarlar bitki özsuyunu emer. Bunun sonucunda yaprak önce sararır. Bir süre sonra da düşer. Hasarlı yaprakları sabunlu süngerle sildikten sonra ılık su ile bitki yıkanmalıdır. Bitkiye daha fazla su püskürterek nemli kalması sağlanmalıdır.
Areka bitkisinde yaprak uçlarının kuruması en yaygın problemlerdendir. Klorlu su kullanmak, düzensiz sulama, alt tabakta fazla su birikmesi (yazın az su olmasında sakınca yoktur.) uç kurumalarına etkendir. Yaşlı yapraklarda bu durum doğaldır. Makasla kuru yerinden kesilir.
2 Comments
Bitkiler sizden talep edebiliyor muyuz?
İstendiği taktirde temin edebiliriz