Ocak ayında havalar iyice soğuduğu için bahçede fazla yapılacak iş yoktur. Bahçede genel temizlik yapılır. Budama çalışmaları devam eder. Budama sonucu oluşan artıklar alandan uzaklaştırılarak yakılmasında fayda vardır. Zira mantar ve böcek yumurtaları bu artıkların arasında olabilir. Ilıman bölgelerde güller için budama zamanıdır.
Ağaç ve çalıların yer değişimi için uygun zamandır. Sökülüp farklı bir alana diktikten sonra mutlaka can suyunu vermeyi ihmal etmeyin. Gübreleme yapmadıysanız bitki ve çimleri gübrelemek gerekir. Don tehlikesi olan yerlerde hassas bitkiler sarılır ve bitkilerin kökleri yaprak kompostu veya gübre ile örtülür. Çim üzerinde buz ve kar varsa üstünde gezmemek gerekir. Aksi taktirde çime zarar veririz. Karlı zamanlarda bitkilerin üstünde biriken karlar temizlenir. Aksi taktirde karın ağırlığı altında dallar kırılabilir. Herekleme yaptığımız bitkilerde (bakınız blog yazısı: https://flowersgardens.com.tr/aralik-ayinda-bahcemde-neler-yapabilirim/ ) gevşeyen bağlar sıkılaştırılır.
Bahçe aletleri gözden geçirilerek bahar aylarına hazırlık yapılır. Kırık aletler tamir edilir, çim makinasının bakımı yapılır.
Bahçenizde ilkbaharda dikeceğiniz mevsimlikleri tohumdan yetiştirmek istiyorsanız Cam güzeli, Hercai menekşe, Begonya, Şebboy, Aslanağzı, Alev çiçeği, Sardunya tohumlarını ekmeniz gerekir.
Balkon çiçekleri kontrol edilir. Üzerleri örtülü ise arada açılarak havalandırılır. Dipleri temizlenir.
Sebze bahçesinde ise kışlık sebzeler ocak ayının ikinci haftasından sonra toplanmaya devam eder. Soğuktan zarar görmüş fidelerin yerine yeni fide dikilir. Hastalıklara karşı ilaçlama yapılır. Yazlık sebzeler için toprak hazırlanır.
Tüm bu çalışmalar ocak ayında devam eder. Ancak günümüzde özellikle İstanbul için son 2 senedir kış ayları bahar gibi geçmektedir. Bu nedenle bahçede normale göre daha fazla işimiz var. Uzun süren yağışsız günler yaşıyorsak toprak kuru olacağı için bitkileri çapalamak gereklidir. Çim ve bitkileri özellikle mevsimlik çiçekleri az da olsa sulamak gerekir.