Nisan ayı ile birlikte havalar ısınmaya başlar. Artık doğa canlanmaya başladığı için bu ayda bahçemizde yapılacak işlerimizde artmaktadır. Önce bahçenizi detaylı bir şekilde gözlemleyerek ne gibi ihtiyaçları olduğunu tespit etmeniz gerekir. Ayrıca bahçede yapmak istediklerinize karar vermelisiniz.
Bahçenizde bitkiler kurumuş, hasar görmüş olabilir. Bu bitkileri tespih ettikten sonra ağzı temiz bir bahçe makası ile budayın. Budama sonrası özellikle odunsu ağaçların kesim yerlerine hava almaması ve hastalık kapmaması için aşı macunu sürülmesi gerekir. Ayrıca ilkbahar budamaları başlar. Ancak her bitkinin farklı budama zamanı olduğu için uzman birinden destek almalısınız. Bahçenizde mazı, leylandii gibi çit bitkileriniz mevcut ise büyük makasla tek seferde budamanız gerekir.
Nisan ayında mevsimlik çiçekler, yerörtücüler, dikilebilir. Yazlık mevsimlik çiçek tohumları ekilebilir. Sümbül, lale, nergis gibi soğanlı bitkileri dikebilirsiniz.
Bitki dipleri çapalanmalı, yabani ot kontrolü düzenli şekilde yapılmalıdır. Bahar döneminde bitkilerde böceklenme ve mantar hastalıkları ortaya çıkmaya başladığı için hastalığa uygun ilaç seçimi yapılarak ilaçlanır. İlaçlama rüzgarsız havada yapılmalıdır. Mart ayında başlanan gübreleme işlemi hala tamamlanmadıysa bu ay devam eder.
Çim alanlar öncelikle havalandırma tırmığı ile havalandırılır. Kelleşen, mantarlaşmış bölgeler belirlenir. Bu alanlar önce çim aletleri ile temizlenir. Mantar ilacı ile ilaçlayarak uygun çim tohumu ile ekim yapılır. Çim, havaların ısınması ile hızlı gelişeceği için azot oranı yüksek gübreleme yapılması gerekir. Çimin uzunluğuna göre biçim yapılabilir. Ancak unutmamak gerekir ki çok derin çim biçimi bu mevsimler için uygun değildir. Hastalık riski artar. Bu nedenle bu mevsimde çim uzunluğu 4 cm’den az olmamalıdır. Yeterli miktarda yağış olmayan bölgelerde sulama yapılır.
Sebze bahçelerinde ekim- dikim işlemi yapmadan önce mutlaka bellenerek havalandırılır. Sebzelerinizin güzel gelişimi için toprağa organik gübre ile karıştırılır. Nisan ayının sonlarına doğru kabak, mısır, karnabahar, bamya dikimine devam edilir
Bahçenizde pergola, veranda gibi yaşam alanları varsa bakım yapılmalıdır. Ahşap konstrüksiyonlara cila atılır, kışın zarar görmüş kısımları tamir edilir.