Çit bitkileri ile ilgili yazımızın devamında çit bitkilerini tanıyacağız. Çit bitkileri olarak kullandığımız birçok bitki vardır. Bu bitkileri boylanma durumuna göre sınıflandırabiliriz. Ancak bu yazımızda bitkilerin yaprak ve çiçek durumuna göre inceleyeceğiz. İbreli bitkiler herdemyeşildir. Tüm yıl ibrelerini görürüz. Yıl içinde ibre dökümü gerçekleşse de bu durumu hissetmezsiniz. Kozalakları mevcuttur. Birçok ibreli çit bitkilerinin ibreleri kokuludur. Genelde rüzgara, hava kirliliğine dayanıklıdırlar. Bazıları gürültüyü azaltma özelliğine sahiptir. Yüksek çit yapmak için oldukça uygundurlar.
İbreli bitkilerde yapabileceğimiz çit bitkilerini sıralarsak;
Cupressus macrocarpa ‘Goldcrest (Limoni selvi)
Limoni selviler 20 m’ye kadar boylanabilir ve hızlı büyürler. Kök yapısı kazık kök olduğu için sert rüzgarlardan etkilenirler. Bu nedenle çit bitkisi olarak çok yükseltmemek daha uygundur. Özellikle yanlış budama sonucu boylu limoni selviler zaman içinde yarardan çok zarar verir. Yaprakları sarı turuncu renginde, elinizle ezdiğinizde limoni kokusu gelir. Bol güneş ister. -17 dereceye kadar dayanır. Bakımı diğer bitkilere göre daha zordur. Özellikle sulaması kesinlikle aksatılmamalıdır.
Cupressus arizonica ‘Glauca’ (Mavi selvi)
30/35 m’ye kadar boylanabilen mavi selvilerin yaprakları gümüşi mavi olup, ezildiğinde etkileyici koku verir. Dik, dar, sütun şeklinde büyüyen türleri vardır. Güneşli ortamlarda iyi gelişir. Nemden hoşlanmaz. Kuru toprağa ve kirece dayanıklıdır. Rüzgâr perdesi ve çit bitkisi olarak tercih edilebilir. Soliter (tek başına) olarak da özellikle köşe noktalarda, girişlerde vurgulayıcı bitki olarak da kullanılabilir.
Cupressus Sempervirens ‘Strictia (Akdeniz selvi)
25/30 m’ye kadar boylanabilen selviler sütun formlu olduğu için oldukça etkilidir. Güneşli ortamlarda iyi gelişim sağlar. Çok fazla budama istemez. Uçlarından hafif bir budama yeterlidir. Girişlerde köşe ve dik kenarları yumuşatmak için soliter olarak da kullanılabilir. Rüzgâr perdesi ve çit bitkisi olarak tercih edilebilir.
Cupressocyparis Leylandii (Melez selvi)
Çit bitkisi olarak en çok tercih edilen ve en hızlı büyüyen bitkilerdendir. Yılda 75-90 cm boy atar. Yaz kış koyu yeşil rengini korur. Piramit formlu büyürler. Budamaya elverişlidir. Deniz kıyılarında yaşayabilir, sert donlara dayanıklıdır. Özel bir toprak isteği yoktur. Sınır belirleme, kötü görüntüyü kapatma, güvenlik ve mahremiyet amacıyla kullanımı uygundur. Rüzgâr perdesi olarak kullanılabilir. Hava kirliliğine dayanıklıdır. Gürültüyü azaltmaya yardım eder.
Bu türün altuni renkte olan Cupressocyparis leylandi ‘Castlewellan gold’ ise biraz daha yavaş büyür ve yeşil leylandii’ye göre daha az dayanıklıdır.
Chamaecyparis lawsoniana (Yalancı selvi)
15/20 m’ye kadar boylanırlar. Dar konik yapılı, dolgun geniş tabanlıdır. Yaprakları mavimsi koyu yeşildir. Çabuk gelişir. Yüksek çit ve bitkisel bariyer oluşturmak için idealdir. Melez selvinin birçok tür ve varyetesi olduğu için çit bitkisi olarak kullanılacak türlerini sıralarsak;
Chamaecyparis lawsoniana ‘Columnaris glauca’ (çok sık mavi renk yaprak)
Chamaecyparis lawsoniana ‘Allumii’ (mavimsi yaprak)
Chamaecyparis lawsoniana ‘Pottenni’ (açık yeşil ve uçları sarkık yaprak)
Taxus baccata (Porsuk)
Porsuk çok yavaş büyüyen bir bitkidir. İbreleri çok sık yeşil renktedir. Küçük, canlı kırmızı meyveler verir ve zehirlidir. Gölgeye ve budanmaya dayanıklıdır. Arsızdır. Ilıman iklimleri sevse de soğuk iklimlere de dayanıklıdır. Gölge ve yarı gölge bitkisidir. Kireçli topraklarda en iyi sonucu verir. Gürültüyü azaltmaya yardımcı olur. Çit bitkisi için özellikle şekil verilecekse ( sıradışı şekiller, eğriler oluşturulacaksanız) mükemmel bir bitkidir. Ülkemizde çok pahalı ve meyvelerinin zehirli olmasından dolayı çit bitkisi olarak pek tercih edilmez.
Thuja occidentalis ‘Smaragd’ (Batı mazısı)
En güzel çit bitkilerinden olup boyu 20 m.’ye ulaşır. Özellikle sınır belirleme, kötü görüntüyü kapatma, güvenlik ve mahremiyet amacıyla kullanımı uygundur. Yaz kış koyu yeşil rengini korur. Budamaya elverişlidir. Humusça fakir, geçirgen, derin ve alkali toprakları sever.
Thuja plicata (Batı mazısı)
En güzel çit bitkilerinden olup boyu 20 m.’ye ulaşır. Çit için ideal boyu max. 6 metredir. Parlak yeşil, hoş kokulu yapraklara sahiptir. Yaz kış koyu yeşil rengini korur. Budamaya elverişlidir. Humusça fakir, geçirgen, derin ve alkali toprakları sever. Estetik olarak hoş bir görüntü sağlar. Rüzgâr perdesi olarak kullanılabilir. Gürültüyü azaltmaya yardım eder. Özellikle sınır belirleme, kötü görüntüyü kapatma, güvenlik ve mahremiyet amacıyla kullanımı uygundur.
Bir sonraki blog yazımız Yaprağını Dökmeyen Çit bitkileri… Bizi takip edin…