Evinizde ya da bahçenizde meraklı hayvanlarınızı uzak tutmanız, yetiştirmemeniz gereken birçok çiçek, çalı, ağaç vardır. Yeni bir kedi ya da köpek sahibi olacaksanız mevcut bitkilerden vazgeçmek istemeyebilirsiniz. Bu durumda hangi bitkilerin hayvanlarınıza zararlı olduğunu öğrenip gerekli tedbirleri almanız gerekir. Yeni bir düzen kuruyorsanız işiniz kolay. Hayvan dostu bitkileri seçerek sorunu çözebilirsiniz. Bu konuya ait blog yazımızı daha önce yayınlamıştık.
Evcil hayvanlarımız için evinizde, bahçenizde yada parklarda yetişen zararlı birçok bitki mevcuttur. Bu bitkilerden bazılarını inceleyelim.
ANTORYUM (ANTHİRİUM)
Hem çiçeği hem de kökünde kalsiyum oksalat adlı maddeden dolayı hayvanlarınız için çok zehirlidir.
SARI SABIR (ALOE VERA)
İnsanlar için birçok faydası olan bu bitki maalesef kedi ve köpekler için bilinen en toksik bitkilerdendir.
ATATÜRK ÇİÇEĞİ (EUPHORBİA PULCHERRİMA)
Renkli çiçeklerin açtığı dönemde yapısında bulunan diterpen esterleri nedeniyle toksiktir.
DEVE TABANI (MONSTERA)
Ev ve ofislerimizin vazgeçilmez bitkilerinden biridir. Ancak sapları ve yapraklarındaki mikroskobik iğne benzeri dikenler zehirlidir. Isırıldığı taktirde kedinize zarar verebilir.
DİFENBAHYA (DİEFFENBACHİA)
Yeşil yaprak üzeri sarı benekleri ile ev ve ofislerimizde sıkça gördüğümüz difenbahya bitkisi sadece evcil hayvanlarımız için değil çocuklarımız için de tehlike oluşturmaktadır. Yapılan araştırmalara göre yaprakların elle ovuşturulması, koparılması, çiğnenmesi sonucunda solunum yetmezliği görülebilir.
PAŞA KILICI (SANSEVİERİA)
Keskin, uzun yapraklara sahip olan bu bitki dik duruşuyla oldukça etkileyicidir. Hayvanınız yapraklarını yer ise zehirlenme kusma, ishal, aşırı tükürük salgılayarak kendini gösterir.
SALON SARMAŞIĞI (PATOS)
Birçok evde bulunan sarmaşık bir bitkidir. Yaprakları oldukça zehirli olan sarmaşığın insan sağlığı için de faydaları vardır. Odanızın havasını temizler, formaldehit gibi zehirli gazlardan odayı arındırır. Yatak odanıza koyabileceğiniz bitkilerdendir. Ancak evcil hayvanlarınızın erişemeyeceği yerlere koymanız gerekir. Yapraklarını yediği taktirde zehirlenecektir.
TÜL KUŞKONMAZ (ASPARAGUS FERN)
Bu bitkiyi hayvanınız yerse kusma, ishal ya da bölgesel ağrı oluşur.
AÇELYA (AZALEA SPP.)
Parklarda da sık sık gördüğümüz açelyaların yapraklarından biraz bile yemeleri ciddi problemlere yol açar. Sadece kedi ve köpek için değil at, keçi, koyun gibi hayvanlar için de zararlıdır.
KRİZANTEM (CHRYSANTHEMUM)
Ölümcül bir sorun olmasa bile kusma ve ishale sebebiyet verir.
LALE (TULİPA)
Sonbaharda ektiğimiz baharda çiçek açan laleleri kim sevmez ki? Ancak soğanların içindeki toksik maddeler hayvanlarınıza zarar verir.
SÜMBÜL (HYACİNTHUS SSP.)
Soğanları eşeleyerek çıkaran ve yiyen hayvanlarınızda mide ve cilt tahrişlerine sebep verir.
NERGİS (NARCİSSUS)
Soğanlı bitki olan nergisin soğanlarındaki toksik maddeler hayvanlarınız için oldukça zararlıdır.
ZAMBAK (LİLİUM)
Zambak türlerinin çoğunun yaprak ve çiçekleri oldukça zehirlidir. Köpekler daha az zararla atlatsa bile kediler için oldukça tehlikelidir. İnsanlar için de tehlikeli olan zambağa evimizde yer verirken oldukça dikkatli olmalıyız.
SIKLAMEN (CYCLAMEN )
Canlı çiçekleriyle kışın içimizi ısıtan sıklamenler hayvanlarınız için oldukça zararlıdır. Köklerini yerse hayvanınız için ölümcül olabilir.
ZAKKUM (NERİUM OLEANDER)
Yaz boyu pembe, beyaz çiçekleri ile bahçemizi şenlendiren zakkumlar sadece hayvanlarınız için değil insanlar için de son derece zehirlidir.
Evcil hayvanlarımızı korumak için tanıdığınız bu bitkiler dışında bahçemizde yetiştirebildiğimiz toksik özelliklere sahip diğer bitkileri de sıralarsak;
At kestanesi, Avocado, Ateş dikeni, Begonia, Çoban püskülü, Filbahri, Fındık, Gardenya, Hatmi, Hanımeli, Hint yağı, İnci çiçeği, Kaya sarmaşığı, Kenevir, Lobelya, Meşe, Mor salkım, Orman gülü, Ortanca, Sarımsak, Sırımbağı (Daphne), Sinemaki, Sütleğen, Soğan, Şimşir, Tütün, Üzüm, Mine (Verbena), Yaban asması (Cleamatis), Yıldız çiçeği, Yüksük otu, Yukka