Ekim ayı bahçelerimiz için kışa hazırlık ayı diyebiliriz. Havalar soğumaya başlayınca sıcaklık düştüğü için bahçede yaşam yavaşlar. Çimlerimiz daha yavaş büyür, ağaç ve çalılar yapraklarını dökerek kışın geldiğini bize haber verir? Peki biz neler yapmalıyız?
Yapraklar dökmeye başlayınca çimin üzerinden dökülen yaprakları temizlemeliyiz. Aksi taktirde böcek ve solucan problemleri artacağından çim zarar görür. Estetik açıdan bakarsak çoğumuz çimin üstünde sararmış, kurumuş yaprak görmekten hoşlanmayız. Bununla birlikte çimleri havalandırma tırmığı ile havalandırmak çim sağlığı için gereklidir.
Ekim ayında çim biçimi devam eder. Eylül sonunda çime gübre atmadıysanız tam zamanıdır. Kış gübresi çiminizi kışın soğuktan ve dondan korur. Bahçede çimi yenileyecek ufak alanlar varsa elle tohum atılarak çimlendirme işlemi yapılabilir.
Bahçemizde yer alan bitkilere gerekli budamalar yapılır. Unutmayalım ki her bitkinin budama zamanı farklıdır. Çit bitkilerini (selvi, yalancı selvi, mazı vs) bu mevsim budayabilirsiniz. Ancak zamanını ve nasıl budanacağını bilmediğiniz bitkiler için (meyva ağaçları da dahil olmak üzere) profesyonel kişilerden destek almalısınız.
İlkbaharda bahçeniz diktiğiniz mevsimlik çiçekler bozulmaya başlar. Bu nedenle hepsini toplanır, çiçek tarhları bellenir. Eylül ayında mevsimlik çiçek değişimi yapmadıysanız artık vakti geldi demektir. Menekşe, çuha çiçeği dikebilirsiniz.
Bahçenizde yerini beğenmediğiniz ufak boyutlarda çalılarınız varsa yerini ekim ayında değiştirebilirsiniz.
Tüm bitkilerimizin dipleri çapalanıp havalandırılmalı, toprak belleme işlemleri de tamamlanması gerekir. Özellikle sebze bahçelerindeki son sebzeler toplandıktan sonra toprak bellenir ve gübre atılır. Artık kış sebzeleri için sebze bahçemiz hazır. Bakla, ıspanak, karnabahar dikebiliriz. Maydanoz ise son kez ekilir.
Sulama hem çim için hem de bitkiler için yaza göre daha az miktarda da olsa hala gereklidir. Sulama sisteminin kontrol panelinden sulama miktar ve sürelerini değiştirmeliyiz.
Terasımızda, balkonumuzda saksı içinde limon, portakal ve soğuğa dayanıklı olmayan bitkilerimiz varsa ekimin 15’inden sonra evimize almamız gerekir. Bahçede dikili olanlar ise soğuktan korumak için hava alan bitki koruyucu bezler ile sarılır. Kök diplerine malçlama ( ağaç kabukları, pomza) yapılır.