Soğanlı bitkilerden olan sümbül, Hyacinthaceae familyasına aittir. Sümbülün anavatanı doğuda İran ve Türkmenistan’a kadar dağılım gösteren doğu Akdeniz bölgesidir. Türkiye’de İç Anadolu Bölgesi, Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’dir. Süs bitkileri sektöründe en çok kullanılan sümbül türü Hyacinthus orientalis’dir.
Sümbül, göz alıcı renkleri olan bahar çiçeklerindendir. 20-30 cm kadar boylanabilen 2 yıllık, güzel kokulu, sürekli çiçek açan sümbüller, ev ortamında rahatlıkla yetiştirilebilir. Bulunduğu yerin havasını temizler. Sadece süs ve güzel kokusu için değil şifa amacıyla da tercih edilir.
GELİŞİMİ: Sümbül soğanı yaz sıcakları dinince sonbaharda hava serinleyince aktifleşir. Bu nedenle sonbaharda dikebilirsiniz. Ancak farklı mevsimde sümbül soğanı elinize geçtiyse korumak zor olduğu için hemen dikin. Sümbül, eker ekmez sulanmalıdır. Daha sonra da toprak nemi azaldıkça sulama yapılmalıdır. İlkbahara kadar soğukta tuttuğunuz soğanları baharın gelmesiyle çok güneş alan bir yere alın.
Sümbül soğanları boyunun 2 katı kadar derine dikilmelidir. Aralarında en az 10 cm mesafe bırakılması uygundur.
ÇİÇEKLENME : Mart ayından hazirana kadar çiçek açan sümbüllerin, beyaz, pembe, mor, sarı gibi değişik renkte çiçekleri mevcuttur.
SÜMBÜL’ün İSTEK VE BAKIMI
IŞIK: Doğrudan güneş ışığı istemez dolaylı ışıklardan yararlanabilir. Sabah güneşinin az olduğu noktada olması çiçeğe fayda sağlar. Rüzgar ve hava akımlarından uzak tutulması gerekir. Bulunduğu ortam en az 14-15 derece sıcaklıkta olmalıdır.
TOPRAK İSTEĞİ: Sümbülün toprağı bol humuslu, kumlu nemli gevşek yapıda olmalıdır. Doğal topraklarda daha iyi güçlenir. Bu nedenle poşette satılan toprakları kullanmamayı tercih edin.
SULAMA: Kış aylarında aşırı soğuktan korunarak susuz bırakılmamalıdır. Yaz aylarında en az 2 kere sulanmalıdır. Su toprağın her noktasına ulaşmalı ve sulama miktarı hep aynı olmalıdır. Eğer saksıda yetiştiriyorsanız saksı tabağında su bırakılmamak gerekir.
GÜBRELEME: Çiçek döneminde fosfor ağırlıklı, diğer dönemlerde dengeli gübre kullanılması gerekir.
HASTALIK: Pas, Botrytis yanıklığı, siyah sümüklü çürüklük, çiçek çürüklük hastalığı sümbüllerde görülen hastalıklardandır. Genel olarak hastalıkla ilgili mücadelede aşırı sulama, aşırı fosfor gübrelemesi, nem, sık dikimden kaçınmaktır.
ÇOĞALTMA: Soğanla ya da bitkinin kökünden bölünmesiyle yapılır. Bitki kökünden çıkarak üst kısımlara uzanan ince kısımlar bitkiye benzeyen yeni bitkiler oluşturur. Bu bitkileri başka saksılara dikerek yeni sümbüller elde edebilirsiniz. Kolay ve zahmetsiz bir yöntemdir.