Ağustos ayı en sıcak aylardan biridir. Bu nedenle özellikle sulamaya dikkat edilmesi gerekir. Normal şartlarda sulama için sabah saatleri tercih edilse de ağustos’ta akşam saatlerini tercih etmek gerekir. Bunun nedeni çok sıcak havanın suyu hemen buharlaştıracak olmasıdır. Çok güneşli bahçelerde sabah akşam sulama yapmak gerekir.
Çimler haftada bir kez çok kısa olmamak kaydıyla biçilmelidir. Mantar hastalığına karşı gerekli önlemler alınmalı gerekirse koruyucu amaçlı mantar ilaçları atılmalıdır. Ağustos ayının sonuna doğru Eylül ayında çim ekilecek alanların hazırlığı yapılmalıdır.
Toprak alanlar ve bitki dipleri çapalanmalı, ot temizliği özenle yapılmalıdır. Bitkilerin kuruyan, zayıflayan yaprak ve dalları budanmalıdır. Bahçedeki tüm bitkilere sıvı besin takviyesi yapılabilir. Özellikle güller Ağustos ayının 10-15’ine doğru yaz budaması yapılarak dinlenmeye alınır. Sulama azaltılır. Sıvı gübre verilerek dinlenme boyunca sonraki çiçek verme dönemi için besin ve güç biriktirmesine destek olunur.
Yaprağını dökmeyen ağaççık ve çalı formlu bitkilerin ikinci budaması bu ayın yarısından itibaren başlanmalıdır. Çit bitkileri her taraftan ışık alabilmesi için yukarıdan aşağıya doğru genişleyen bir budama yapılmalıdır. Çiçek açan bitkiler ise çiçeğini açıp bitirdikten sonra budanmalıdır. Uzun dönem çiçek açan bitkiler ise ( Gaura, Eurps (sarı papatya vb. ) çiçekli olduğu halde de budanabilir. Aksi halde boyları hızla uzadığından formları bozularak kötü bir görüntü oluşturur. Budama gerçekleştikten kısa bir süre sonra tekrar çiçek verecektir.
Ayrıca pergola, bahçe kapısına sardırılan sarmaşıklar ihtiyaç oranında budanır ve gelişme yönleri kontrol edilmelidir.
Sebze ve meyve bahçelerinde hastalık ve zararlılarına karşı mücadele yapılır. Sulama ve çapalama yapılmalı, filiz ve kök piçleri (meyveler için) temizlenmelidir. Son turfanda sebzelerin yerleri hazırlanır ve fideleri dikilir, tohumları ekilir. Meyve ve sebze hasadı da devam eder.