Sonbahar mevsiminin ilk ayı olan Eylül’de sıcaklıklar azalmaya başladığı için bahçenin keyfini çıkaracağımız en güzel aydır. Bu esnada bahçemizde yapacağımız bakım işleri de özellikle bahçeyle uğraşmayı sevenler için daha kolaydır.
Bahçede yapmamız gereken en önemli nokta bitki ve çimin dirençlerini arttırarak kışa hazırlamaktır. İlaçlama (özellikle mantar ve böceklere karşı) ve gübreleme (özellikle fosfor ve potasyum içerikli) çalışmalarına devam edilir. Gübreleme uygulamadan önce çimde bozulan bölümler tırmıkla temizlenir. Gübre ilave edilerek çim tohumu ile ekim yapılır.
Çimlerde yosunlaşma varsa önce drenajı kontrol edilmelidir. Yosunlaşmış bölge temizlenir ve yosun önleyici gübre kullanılır. Yaz boyunca uzun kesilen çimler bu aydan itibaren kısa kesilmeye başlanır.
Sonbahar mevsiminde bitkiler yaprak dökmeye başlayacağı için dökülen yapraklar mutlaka çimin üzerinden kaldırılmalıdır. Bahçenizde depolayacağınız bir alan varsa bu yaprakları gübre yapmak için biriktirebilirsiniz.
Bahçede yazdan kalma fide ve solmuş çiçekler sökülür, toprak çapalanarak havalandırılır. Çit bitkileri budanır. Ağaç ve çalıların kuru dalları steril bir makasla kesilir ve hastalık bulaşma riskine karşı bahçeden hemen uzaklaştırılır. Kış başında çiçek açacak olan kasımpatılar üzerinde tomurcuk oluşmamışsa budanır aksi taktirde dokunulmamalıdır. Yıldız çiçekleri gübrelenir. Güllerin kurumuş ve biçimi bozulmuş, solmuş çiçek dalları budanır. Ortancaların taze sürgünleri yerine odunlaşmış kahverengi dalları budanır. Solmuş lavanta çiçekleri kesilir ve budayarak şekil verilmelidir.
Zayıf gövdeli bitkilerinizi, yeni dikeceğiniz ağaçlarınızı rüzgardan korumak için herekleme (destek kazıklar) yapılmalıdır.
Eylül ayında yağış olmasına rağmen sulama azaltılarak devam edilmelidir. Yeterli yağış olmadığı taktirde çim ve bitkileriniz susuz kalacaktır.
Sebze bahçelerinizde son hasatlarınızdan sonra toprağı çapalayarak iyice havalandırın. Salatalık ve domateslerin solan yapraklarını kesin. Domatesler ürün verebilir. Güneyde yaşayanlar salatalık dikebilir. Sebze bahçenizde boş alanlar kış sebzeleri için gübrelenmelidir. Lahana, karnabahar, tere, roka, marul, maydanoz bu dönemde dikebilirsiniz.
Olgunlaşan meyva ağaçlarının çevresindeki yapraklar koparılarak yemişin daha iyi yetişmesi sağlanır. Şeftali, kayısı, badem, erik, kiraz, vişne gibi meyvaların çekirdekleri çimlendirilmek üzere ıslak kum içine dikilir. Sabah akşam sulamaya devem edilir. Badem ağaçlarına kalem aşısı yapılır.