Haziran ayı ile birlikte yaz gelir ve bahçeler renklenip cıvıl cıvıl olur. Çiçekler açıp, otlar yeşermeye başlar. Bu dönemde uzun ömürlü olan bitkilerin dikimi sona ermektedir. Ancak saksılı bitkilerin dikimi yapılabilir. Kasımpatılarının kökten ayırma işlemleri yapılmaktadır. Kışın köklendirilmiş olan kasımpatılar saksılarıyla birlikte dışarı alınmalıdır. Erken çiçeklenecek olan çiçekler budanmalıdır. Mevsimlik olan çiçeklerden olan aslanağzı ve saraypatılarının dışarı kalacak olan fideleri camlı çerçevelerle gölge yapılarak korunmalıdır. Artık zamanı geçmiş olan sümbüllerin ve de nergislerin eski olan tepeleri koparılır. Haziran ayında güllerin açması azalacağı için, tekrar açtırılmak üzere budanır. Yaprak aşısı ve yabani güllerden çelik alma işi haziran ayı içinde yapılır. Sümbül, lâle, fulya ve şakayık gibi yaprakları tamamıyla kurumuş olan çiçek soğanları sökülüp ayrılır ve nemli bir yerde saklanır. Leylak ve filbahri gibi bahar çiçeklerinin solmuş çiçeklerini ve çalıların kesilmesi gerekir.
Bu ay içinde çim ve çiçeklere, sıcaklar artacağı için bolca su vermelidir. Çime düşen yaprak ve ölü çiçekler toplanmalıdır. Çimler en az on beş günde bir biçilmelidir. Nem oranı yüksek olan bölgelerde çime mantar hastalıklarına karşı koruyucu ilaç verilir. Yabani ot mücadelesi elle yapılır. Bahçenizde çok fazla miktarda yabani ot mevcut ise ot ilacı atılabilir.
Sebze bahçelerinde mayıs ayında bitirilemeyen ekime haziran ayında devam edilir. Kavun, domates, hıyar ve kabakların tepeleri budanır. Fideler akşam üzeri dikilir. Enginarların diplerindeki sürgünler ürün alındıktan sonra ayrılır. Bezelye ve fasulyelere sırık dikilir. Havalar uygun gittiği takdirde, haziranın on beşine kadar kış lâhanası, karnabahar ve pırasa fidanları dikilebilir.
Haziran ayında sık olan meyveler seyrekleştirilmelidir. Meyve ağaçlarını düzgün bir şekle sokmak için dalların uçlarını ve lüzumsuzlarını kesmelidir.