Nisan ayının bitmesiyle birlikte Mayıs ayında havalar ısınmaya başlar. Bahçemizde yapılacak işler de artar. Bahçe toprağını havalandırmak için ideal bir aydır. Çapa yardımıyla bitki diplerini havalandırmak bitki gelişimine olumlu etki yapar. Bu ayda toprağın korunmasız alanlarına da malçlama yapılır. Kurumuş bitkileriniz varsa alandan uzaklaştırılmalıdır.
Hava sıcaklığının artmasıyla çim ve bitkilerin sulama ihtiyacı da artacaktır. Bu nedenle sulama düzenli periyotlarla yapılmalıdır.
Bitkilerin çoğu en geç bu ayda çiçek açmaya başlar. Bitki ve çimlere besleyici gübreler verilmelidir. Çiçekli bitkileriniz için fosfat ağırlıklı, yapraklı bitkilere azot ağırlıklı gübre vermek gerekir. Çim için ise NPK (Azot-Fosfor-Potasyum ) oranı yüksek inorganik ve organik tabanlı çim gübrelerini tercih edilmelidir.
Çiçeklenme dönemi biten bitkiler budanabilir. Güllerin genç sürgünleri kısaltılmalıdır. Böylece daha çok çiçek açar. Begonya, Kana, Yıldız, Kadife, Ateş çiçeği çeşitleri mayıs ayında güneşli yerlere dikilebilir. Cam güzeli ise gölge alanlar için idealdir. Bununla birlikte kalıcı bitkiler de bahçenize ilave edebilirsiniz. Soğanlı bitkilerin (Lale, sümbül vs.) çiçeklenme süreleri bittiğinde toprak üstü kısımları bahçe makası ile kesilir. Soğanlar ise korunaklı bir alanda değilse toprak altından çıkartılarak güneş görmeyen yerde muhafaza edilmelidir.
Havaların ısınmasıyla çiçek tarhları, çim ve bitki diplerinde beliren yabani otlar temizlenmelidir. Geniş yapraklı otları elinizle sökebilirsiniz. Daha küçük olanları ise ucu çatallı makasla sökülebilir. Dikkat edilmesi gereken nokta ise otları koparmamak kökü ile çıkarmaktır.
Çim alanlar düzenli olarak biçilmeye başlar. Çim biçiminin ardından ayda bir havalandırma tırmığı ile tırmıklanır. Tırmığın özelliğinden dolayı çim dipleri havalandırılmış olur ve birikmiş otlar çim diplerinden uzaklaştırılır.
Bitki ve çimler düzenli olarak kontrol edilmelidir. Zira mantar hastalıkları bu ayda başlar. Eğer yaprak, gövde veya dal kısımlarında oluşan renk ve doku bozukluğu varsa mantar hastalığı başlamış demektir. Yetkili birinden ilaçlama konusunda destek almalısınız.
Sebze bahçenize büyüklüğü ve ihtiyacınıza göre ayçiçeği, brokoli, bamya, bezelye, havuç, salatalık, domates, biber, marul, fesleğen, maydanoz, roka, fasulye, lahana, kara lahana, mısır, ısırgan otu, karnabahar dikebilirsiniz.