Mart ayı ile birlikte havalar ısınmaya başlarken toprak ve bitkiler de uyanmaya başlar. Bu nedenle ilkbaharın ilk ayı olan mart ayı bahçeler için oldukça önem taşır. Bahçemizin tüm güzelliklerini yıl boyunca yaşamak için de çalışmaya bu aydan itibaren başlamamız gerekir. Yeni bir bahçe yapmak istiyorsanız ya da mevcut bahçenizi yeni bir döneme hazırlamak, bakımını yapmak istiyorsanız biz Flowers & Gardens olarak farklı tasarımlar ve kaliteli hizmetle yanınızdayız.
Bahçenizde yağmur, kar ve rüzgardan etkilenmiş bitkilerin; kuru, kırık kısımları budanır, temizlenir. Budanan bölge hava almaması için aşı macunu ile kapatılır. Sebze ve meyva ağaçlarının da kırılmış, hasar görmüş dallarının budanması gerekir. Kışlık sebzeler toplanır, ayıklanır. Bu ayda bahar budamaları başlar. Ancak iklim ve bahçenin konumuna göre değişiklik gösterir. Güllerde budamaya devam edilir. Çit bitkileri budanarak forma sokulur. Meyva ağaçlarının budaması bu ay yapılmalıdır. Budama ne kadar derin yapılırsa verim o kadar iyi olacaktır. İlkbaharda çiçek açan bitkiler ise çiçeklenmesi bittikten sonra budamalıyız. Aksi taktirde çiçek açmayacaktır.
Bitkiler için toprak çok önemlidir. Bu nedenle havalandırmak gerekir. Bitki dipleri, mevsimi geçmiş ya da bozulmuş mevsimlik çiçek tarhları, meyva ağaçlarının dipleri çapalanarak dinlenmeye bırakılır. Bahçe toprağın kalitesini arttırmak, bitki gelişimi için gübreleme yapılır. Bitkilerin gübre ihtiyaçları farklı olduğundan bu konuda uzman birinden yardım almalısınız.
Uzun ömürlü bitkiler bölünmek suretiyle çoğaltılır. Ayın sonuna doğru kardelen çiçekleri gibi kışlık çiçekleri ayırmalısınız ki önümüzdeki yıl daha iyi verim alabilesiniz. Yer değiştirmek istediğiniz bitkileriniz varsa martın ilk haftaları uygundur. Saksı bitkilerinin harcı yenilenerek saksı değişimi yapılmalıdır.
Yabani ot baharın gelmesiyle artacağından mücadeleye mart ayından başlamak uzun dönemde bize fayda sağlar. Çimi kontrol ederek mantar, yosunlaşma gibi zararlıları tespit etmek gerekir. Bu bölgelere yosun önleyici, mantar ilaçları, demir sülfat kullanabilirsiniz. Havaların ısınmasıyla çimler uzamaya başlayacaktır. Çiminizi havalandırma tırmığı kullanarak tırmıklayın. Ancak çime zarar vermeyin. Zarar görmüş çim alanlarınız varsa tohum ya da hazır çim ile yenilemeniz gerekir. Yenileme işlemi yaşadığınız bölgenin hava şartlarına göre değişiklik gösterdiğini unutmayın.
Sebze bahçeniz varsa yetiştireceğiniz bitkilere göre alan ya da tohum yatakları hazırlanır ve gübrelenir. Ayın ikinci yarısında ekime başlanır. Bezelye, fasulye, kavun, karpuz, patates ekimi yapılır. Çökerten hastalığına karşı tohum, fide ve toprak ilaçlamasına devam edilir.
Bahçenizde havuzunuz varsa filtre, elektrik, mekanik tesisat kontrol edilmelidir. Aydınlatma elemanları kontrol edilmeli, bahçe yolları gözden geçirilmelidir. Pergola, kameriye gibi yaşam alanlarımızda ahşap malzeme kullanıldıysa bakımı (tamir, boya, cila gibi) yapılarak yaza hazırlık yapılması gerekir.