Ilıman bölgelerde saksı çiçeği olarak yetiştirilen Hoya Apocynaceae familayasına aittir. Sukulent özelliklidir. Yaprakları 6-7 cm uzun ve 3-4 cm genişlikte etli ve çok serttir. Üzeri parlaktır, mumlu gibidir. Popüler ev bitkisi olan Hoya uzun ama kendini taşımayan gövde (sap) yapar. Bu nedenle çubuklarla desteklemek gerekir. Askılı bir saksıya dikilirse buna gerek kalmaz. Toprak üzerinde ise sürünücü formdadır. Çiçekleri şemsiye şeklinde minik 10-15 çiçeğin bir araya gelmesiyle oluşur. Çok güzel ve ağır bir kokusu olan Mum (Hoya) çiçeklerinin rengi beyaz veya sarıdır. Çiçeklerinin ortası ise kırmızıdır. İlkbaharda ve yazın yeni uzamaya başlayan henüz yapraklanmamış dallarda çiçek tomurcukları oluşur. Hava sıcaklığı mum çiçeğinin gelişimine yetecek kadar olduğu sürece her zaman çiçek açabilir. Önemli olan köklerin ihtiyacı olduğu sıcaklığı hissetmesidir. Çiçekler salkımlar halinde aşağıya doğru sarkar. Çiçekleri döküldükten sonra dal üzerinde kalan saplara dokunulmadığı taktirde yine aynı yerden çiçek açacaktır.
Mum çiçeğini yetiştirirken en önemli nokta bitki tomurcuktayken yerini değiştirmemek, solmuş çiçekleri koparmamaktır.
Mum çiçekleri bulunduğunuz ortamları temizler. Ayrıca evcil hayvan besleyenler için güvenilir bir bitkidir. Hayvanlarınıza zarar vermez.
IŞIK: Işığı ve ısıyı en çok seven bitkilerdendir. Bu nedenle cam kenarında yada balkonda yetiştirebilirsiniz. Hem kendisi hem de toprağının güneşte ısınması gelişimi ve çiçeklenmesi için çok önemlidir. Sabah yada öğleden sonra birkaç saat direk güneş gereklidir. Yazın çok sıcak aylarında ise daha az güneş alması gerekir. Bu nedenle pencere tülü kapalı olmalıdır. Yazın 16-20 derece kışın ise 18-22 derece olmalıdır. Yüksek nem ister ancak toprağı ıslak olmamalıdır. Aksi taktirde kökler hastalanabilir. Balkonda yetiştiriyorsanız kışın eve almalısınız.
TOPRAK İSTEĞİ: Torf ve 1/3 oranında pomza taşı ile karıştırarak mum çiçeğinizi dikebilirsiniz.
SULAMA: Mevsim ve yetiştirildiği ortama göre sulama miktarı değişkenlik gösterir. Dinlenme döneminde (Ekim-Şubat) çok soğuk olmayan su ile iki haftada bir, yaz aylarında ise haftada bir sulamak gerekir. Sıcak aylarda yapraklarına su sıkarak nemlendirmek canlı renklerini kaybetmemeleri için önemlidir. Mum çiçekleri susuzluğa çok dayanıklıdır. Susuz kaldığında pörsüyen yaprakları sulandığı taktirde tekrar canlanır.
SAKSI DEĞİŞİMİ: Genelde saksı değişimine ihtiyaç duymaz. 3-4 yılda bir dikili saksısından bir boy büyük saksıya dikilir. Kökler çoğalmadıysa saksı aynı kalabilir.
GÜBRELEME: İlkbahar –sonbahar arasında 20 günde bir genel amaçlı sıvı bitki besininden verilebilir. Yaprak ve dallardan besinli fısfıs yapmak çok yarar sağlar. Gübrelemeyi sabah ortalık aydınlanmadan yada gece yapmak bitki için çok faydalıdır.
ÇOĞALTMA: Yaprak yada üzerinde 2-3 yaprak bulunan 10 cm’lik çeltikler kesilir. Kesilen yaprak su içinde yada doğrudan toprağa dilildiğinde kısa zamanda köklenir.
HASTALIKLARI ve SORUNLAR: Her türlü yaprak bitkileri dadanabilir. Hemen yok edilmeli, eğer çoğalmışsa ilaçlanmalıdır. En tehlikeli zararlısı nematot denen gözle görülmeyen toprak canlılarıdır. Köklerde küçük şişkinlikler oluşturur. İlacı olmadığı için sağlıklı yapraklardan alıp köklendirmektir.
Soğuk havada toprağın ıslak olması kök çürümesine sebep olur. 15 dereceden daha soğuk ortamlarda bırakmayın. Eğer balkonda yetiştirmek zorunda iseniz, mum çiçeğini sulamayın. Birkaç ay susuzluğa dayanır.