Primulaceae familyasına bağlı olan çuha çiçeklerinin en önemli türleri Primula vulgaris ve Primula veris ‘dir. Sarı, beyaz, mavi, pembe renkte çiçekleri olan çuha çiçekleri, bahçe ve parklarda saf parterler oluşturmaya ya da ağaç çevresinde kullanmaya uygundur. Kış aylarında parklarda gruplar halinde gördüğümüz çuha çiçeklerini balkonlarda ve evlerimizde de yetiştirebiliriz. Ancak bitkiyi koyacağımız alana dikkat etmemiz gerekir. Güneş alan ancak direk güneş ışığından uzak, rüzgar akımının fazla olduğu alanlardan kaçınılmalıdır. Rüzgar, çiçeği sürekli salladığı için bitkinin köküne hava girmesine sebep verir. Bu da bitkimizin ömrünü azaltır.
Çuha çiçeklerini mutfağımızda da yetiştirebiliriz. Tohumundan soğuk pres yöntemi ile yağı elde edilmektedir. Çuha çiçeğinin çay olarak kullanımının da birçok faydası olduğu bilinmektedir.
GELİŞİMİ: Çok yıllık bir bitki olan çuha çiçekleri 25 cm’ ye kadar boylanabilirler. Tohumla yada bitki kökleri ayırma yöntemi ile çoğaltılabilir. Bitki kökünden ayırma yöntemi daha kolaydır. Fide olarak aldığınız çuha çiçeğini ise kendi saksısından bir boy büyük saksıya dikmeniz yeterlidir. Can suyu vermeyi unutmayalım.
ÇİÇEKLENME : Ekim zamanına ve sıcaklığa bağlı olarak Kasım ortalarından Mayıs ayına kadar çiçeklenebilirler. Solan çiçeklerin uzaklaştırılması çiçeklenme sürecini uzatır.
ÇUHA ÇİÇEKLERİ’NİN İSTEK VE BAKIMI
IŞIK: Yarı gölge alanlarda iyi yetişir. Ancak bahçelerimizde güneşli alanlarda da kullanabiliriz.
TOPRAK İSTEĞİ: Torf veya toprak çürüntüsü ile zenginleştirilmiş hafif topraklarda iyi gelişim gösterirler. Yüksek potaslı (K) gübreler verilebilir.
SULAMA: Toprak nemliliğine göre sulama yapılmalıdır. Kışın haftada bir kere yazın haftada iki kere üstten sulanmalıdır. Su oda sıcaklığında olmalıdır. Sulama kabı ve sulama zamanı aynı olmalı değişiklik göstermemelidir. Saksı altında biriken su boşaltılarak köklerin fazla sudan çürümesine engel olunmalıdır. Bununla birlikte oluşabilecek sinekleri ve haşerelere de engel olmuş oluruz.
HASTALIK: Çuha çiçeklerinde daha çok külleme, kök ve gövde çürüklüğü, pas ve kurşuni küf zararlıları ise nematod, sümüklü böcek, salyangoz, yaprak biti, unlu bit, toprak kurtları görülebilir. Bu durumda gerekli ilaçlama yapılması gerekir.