Kasım ayında kış kendini göstermeye başlar. Yağmurlar başlar, bazı bölgelerde çiğ düşer, don başlar. Biz de bahçemizi kışın zor şartlarına hazırlamalıyız.
Kasım ayı toprak işleme ile ilgili işleri yapmak için idealdir. Hava ve toprak şartlarına göre ihtiyaç olan alanlar bellenir. Bitki dipleri çapalanır, yabani otlar temizlenir. Kış şartlarından etkilenen bitkilerimizi korumak için kök diplerine torf, kompost, organik gübre ile örtmemiz gerekir.
Çimin üzerinden dökülen yapraklar temizlenir. Kıştan önce çim 6-7 cm kadar kesilir ve dökülen artıklar toplanır. Bahçemizde varsa solucan ve böceklere karşı ilaçlama yapmak gerekir. Bitki dikimi ise toprak işlemez hale gelene kadar yapılır. Özellikle çıplak köklü bitkiler bu mevsimde dikilmeye başlar.
Kasım ayında bahçenize menekşe, çuha, süs lahanası, sıklamen dikebilirsiniz. Ayrıca baharda açacak olan lale, sümbül, zerrin gibi bitkilerin soğanları bu ayda dikilir.
Kasım ayında budama işlemlerine devam edilir. Özellikle çiçeklerini baharda meydana getirdikleri sürgünler üzerinde veren ağaççık ve süs çalıları için önemlidir. Güllerde budama dal ve sürgünlerin yarı yerinden kesilmesiyle yapılır. Diğer bitkiler ise ihtiyaca göre budanması gerekir. Kiraz, armut, ayva, erik, vişne gibi meyva ağaçları bu ay içinde budanır.
Sebze bahçelerinde bel ve çapa işlemi yapılır. Arzu edilirse kuru yaprak ve saplar bir kenarda toplanır ve gübre ile karıştırılarak bekletilir. Daha sonra bu karışımı kullanabilirsiniz. Sebze bahçenize bezelye, bakla, tere, turp, ıspanak tohumları ekebilirsiniz.