HERCAİ MENEKŞELER (Viola tricolor hort.non.L)
Violaceae familyasına bağlı olan menekşelerin 400’den fazla türü doğal olarak yayılış gösterirler ve otsu yapıda tek veya 2 yıllık bitkilerdir. Eski Roma zamanından beri kültüre alınmış Menekşe’lerin bahçe çiçeği olarak yetiştirilen hibridlerinden en bilindik olanı HERCAİ MENEKŞE ‘dir. Hercai menekşenin tek veya birkaç renkli; kırmızı, mor, beyaz, siyah, mavi, sarı tonlarında ve çizgili, alacalı renkte büyük çiçekli formları vardır. Toprak örtüsü olarak da kullanılan hercai menekşeler gruplar halinde karışık ya da tek renkli olarak saksılarda, balkonlarda, bahçelerde kullanılabilir. Ayrıca kozmetik ve ilaç sanayinde de kullanılmaktadır.
GELİŞİMİ: Hercai’ ler 20 cm’ ye kadar boylanabilirler. Tohumlarını toprağa dökerek hızlıca yayılırlar.
ÇİÇEKLENME : İlkbahar ve sonbaharda çiçek açarlar. Eylül’de açanlar hazirana kadar çiçeklerini korurlar. Menekşelerin çok çiçek açmasını istiyorsanız kuruyan ve solan çiçeklerini temizlemelisiniz.
HERCAİ MENEKŞE’LERİN İSTEK VE BAKIMI
IŞIK: Güneşli ve yarı gölge alanlarda yetişir.
TOPRAK İSTEĞİ: Humusça zengin, iyi gübrelenmiş, hafif killi veya kumlu topraklarda iyi gelişim gösterirler.
SULAMA: Toprak nemliliğine göre sulama yapılmalıdır. Saksıya dikilen hercai menekşelere ise daha az su verilir.
HASTALIK: Bahçe çiçeklerinde daha çok külleme, pas ve kurşuni küf, kök çürüklüğü, mildiyö, nematod, sümüklü böcek, yaprak biti , unlu bit, toprak kurtları görülebilir. Bu durumda gerekli ilaçlama yapılması gerekmektedir.