Sonbaharın habercisi KASIMPATI’LAR
Kasımpatı uzun ömürlü bir bahçe bitkisi olup; saksılarda, balkonlarda yetiştirilebilir. Kesme çiçek olarak da kullanılan kasımpatılar, vazolarda serin yerlerde 2-3 hafta saklanabilir.30 türü barındıran kasımpatı, papatyagiller familyasına bağlıdır.50-150 cm arası yüksekliğe sahiptir.
GELİŞİMİ: Çalı tarzında gelişir ve çiçeklendikten sonra tüm dalları kurur. Bu nedenle kış sonunda hepsini dipten kesmelisiniz. Budama sonucu köklerde yeni filizler oluşmaya başlar. Dip sürgünleri ana gövdeler haline gelince tepeleri kesilir ve yeni dallar oluşmaya başlar. Yaz aylarında dallanıp budaklanan her dal ucunda çok sayıda tomurcuklar oluşur.
ÇİÇEKLENME : Kasımpatılar genellikle ekim, kasım aylarında çiçeklenir. Bazı bodur hibritleri hem yaz başında hem sonbaharda çiçek açabilir. Kasımpatı çiçeklerinin sık sık kesilmesi bitkinin çiçekli kalma süresini uzatır.
KASIMPATI BAKIMI
IŞIK: Tüm gün direkt güneşten hoşlanmaz. Günde 2-5 saat arası güneş alması yeterlidir.
TOPRAK İSTEĞİ: Besin maddelerince zengin, fazla humuslu olmayan mineral topraklardan hoşlanırlar. Rutubetli ve fazla killi topraklarda çok boylanır, gövdeleri yana yatar ya da kırılır.
Bahçeniz kış aylarında -15 C den daha soğuk ve don olaylarının uzun sürdüğü bir bölgede ise kasımpatı diplerini korumanız gerekir. Bunun için kuru yapraklar, gübre, saman, toprak karışımı hazırlayarak diplere sermelisiniz. Dalların kuruması önemli değildir. Kökler ilkbaharda birçok sürgün verir.
SULAMA: Sulama tüm bitkilerde olduğu gibi büyük önem taşır. Bol çiçekli bir kasımpatınızın olmasını istiyorsanız çok sayıda dallı olması gerekir ki; bunun için ilkbaharda hiç susuz kalmaması gerekir. Yaz ortası sulama sıklığını azaltmalısınız. Böylece tomurcuklanma başlar. Eylül ortasından sonra sulama sıklığını tekrar arttırın.
HASTALIK: Mantar hastalıklarından korumak için özellikle esintisi olmayan bahçelerde sulamayı sabah-öğlen arası yapınız.