FLOWERS&
GARDENS
    Peyzaj uygulaması, doğal ve kültürel kaynakları kullanarak estetik ve mimari ilkeler çerçevesinde dış mekanlarda yaşam alanları oluşturan arazi planlaması, tasarımı, yönetimi ve onarılması yönünde mikro ve makro ölçekte sürdürülebilir projelerin alana aplike edilmesidir.
Alanın tesviyesinden sonra yapısal peyzaj alanları oluşturulur. Planlamanın önemli bir bölümünü teşkil eden yapısal peyzaj, mikro (villa, çiftlik evi vs.) ve makro (kentsel alanlar) ölçekteki her birim için aynı öneme sahiptir. Araç ve yaya yolları, otopark, oturma mekanları, duvarlar, çocuk oyun alanları ve spor alanları ve onu tamamlayan havuz, şelale, pergola, kameriye gibi yaşam alanlarının tamamlayıcı unsurları yapısal peyzajın elemanlarıdır. Sert zemin çalışması olarak da adlandırılan yapısal peyzaj, beton yada doğal (granit, bazalt vs.) parke taşları, ahşap kullanımı gerek şekil gerekse renk ve dokularıyla peyzajda dikkat çekici ve estetik mekanlar oluşturulmasını sağlar. Aynı zamanda yeşil alanları sınırlayarak peyzaja zenginlik katar.
    Bitkisel uygulamalar peyzajın en çarpıcı ve değişken öğeleridir. Mevsimlere göre değişiklik gösteren bitki materyali mekanlara farklılık ve canlılık getirerek bahçeye dinamik kazandırır. Bitki materyali ile çalışırken yapısal peyzajdan tek farkı canlı materyalle çalışılıyor olmasıdır. Bu nedenle dikim esnasında dikim tekniklerine dikkat edilmesi hayati önem taşır.
    Sulama bitkinin yaşaması için gerekli en önemli ihtiyaçtır. Sulamanın dengeli ve bitkinin ihtiyacına göre verilmesi bitkinin devamlılığını sağlar. Bu nedenle bahçenizde sulama sistemi kurulması bitkisel peyzaj için elzemdir.
    İnsanoğlunun yaşam kaynağı olan su öğesi, peyzaj tasarımında ve uygulamasında çok önemli bir yere sahiptir. Su öğeleri (süs havuzu, çeşme, gölet, şelale ) hareket, ses, ışık gibi özelliklere sahip olduğundan peyzaja farklı perspektif sağlar. Her bahçeye farklı boyutlarda uygulanarak görsel şölen sağladığı gibi insana huzur ve dinginlik de verir. Su öğeleri aynı zamanda su bitkilerini ve nemli ortamlarda yaşayan bitkileri kullanmamıza imkan sağlar. Şelale ya da küçük bir gölette, farklı çiçek ve yaprak özelliklerine sahip bitkileri kullanmak bahçenize farklılık ve derinlik kazandırır.
    Aydınlatma, peyzaj içinde büyük bir öneme sahiptir. Uygun bir aydınlatma düzeyi sağlamak (güvenlik) ve görsel algılamanın en iyi şekilde gerçekleşmesi (estetik) için aydınlatma birimlerini etkin ve doğru kullanmak gerekir ki bu da görsel bir tasarımı gerektirir.
Aydınlatma tasarımında güvenliğe yönelik (yollar, otopark, merdivenler vs) aydınlatma tamamlandıktan sonra görselliği arttırmak için vurgulayacağımız odak noktaları, bitkiler, objeler seçilir. Bu noktaları nasıl vurgulayacağımız ise ışık şiddetleri, aydınlatma tekniklerini kullanarak planlanır. Aydınlatma tasarımında ışık şiddeti ve ışık yönü; form, doku ve kontrastı belirlerken aydınlık düzeyi ise derinliği etkiler. Seçeceğimiz armatürler ise fonksiyonel ve estetik olmalıdır.

Sert Zemin ve Bitki Uygulamaları

ŞELALE